Posttidning B
Ny adress för:
Namn
Telefon
E-post
Postnummer
Postadress
Adress
Jag vill bli kontaktad av min lokala Sydvedare för kostnadsfri rådgivning.
Jag är ännu inte Sydvedsleverantör, men vill gärna få 4 nummer av Aktivt Skogsbruk kostnadsfritt.
Jag vill registrera mig för Sydveds digitala nyhetsbrev. Ange din e-postadress ovan!
Ny adress?
Skicka rutan ovan med både gamla och nya adressen till: Sydved, Adressregistret,
Box 626, 55118 Jönköping. Alternativt mejla till:
recept@sydved.seSydved ab · Box 626 · 55118 Jönköping · Tel. 01046-380 00 · sydved.se
Mårten Gås
Påmenyn 10 november: Svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka.
Traditionen att firaMårtensafton är numera främst förknippadmed Skåne, men var förr vanlig i hela Sverige (liksom i Danmark och
Tyskland). Den klassiskamenyn skapades på restaurang Piperskamuren i Stockholmpå 1850-talet. Seden att äta gås påMårtensafton
har dock anor ända tillbaka till 1500-talet. Passande dessutom eftersomgässen är mest välgödda under senhösten samt att datumet
var starten för fastan innan jul.
Traditionen hänger också sammanmed helgonet S:t Martin, ursprungligen en romersk soldat. Enligt sägnen ville invånarna i staden
Tours göra honom till biskopmot hans vilja. För att slippa gömde sig S:t Martin i en gåsstia, men gässen kacklade och avslöjade honom.
foto:
Hasse Schröder