Background Image
Previous Page  44 / 44
Information
Show Menu
Previous Page 44 / 44
Page Background

Posttidning B

Ny adress för:

Namn

Telefon

E-post

Postnummer

Postadress

Adress

Jag vill bli kontaktad av min lokala Sydvedare för kostnadsfri rådgivning.

Jag är ännu inte Sydvedsleverantör, men vill gärna få 4 nummer av Aktivt Skogsbruk kostnadsfritt.

Jag vill registrera mig för Sydveds digitala nyhetsbrev. Ange din e-postadress ovan!

Ny adress?

Skicka rutan ovan med både gamla och nya adressen till: Sydved, Adressregistret,

Box 626, 55118 Jönköping. Alternativt mejla till:

recept@sydved.se

Sydved ab · Box 626 · 55118 Jönköping · Tel. 01046-380 00 · sydved.se

Mårten Gås

Påmenyn 10 november: Svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka.

Traditionen att firaMårtensafton är numera främst förknippadmed Skåne, men var förr vanlig i hela Sverige (liksom i Danmark och

Tyskland). Den klassiskamenyn skapades på restaurang Piperskamuren i Stockholmpå 1850-talet. Seden att äta gås påMårtensafton

har dock anor ända tillbaka till 1500-talet. Passande dessutom eftersomgässen är mest välgödda under senhösten samt att datumet

var starten för fastan innan jul.

Traditionen hänger också sammanmed helgonet S:t Martin, ursprungligen en romersk soldat. Enligt sägnen ville invånarna i staden

Tours göra honom till biskopmot hans vilja. För att slippa gömde sig S:t Martin i en gåsstia, men gässen kacklade och avslöjade honom.

foto:

Hasse Schröder