Background Image
Previous Page  37 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 37 / 44 Next Page
Page Background

aktivt

skogsbruk · 37

| SÖTT & SALT

{ recept och foto: Alexander Sundqvist }

rostad lök:

Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som

är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över

socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om

då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken

är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.

inlagd rödkål:

Dela och strimla rödkål i tunna skivor med

kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna.

Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull

som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du

i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och

låt svalna. Förvaras i kyl.

rökigmajonnäs:

Blanda alla ingredienser till den rökiga majon-

näsen och ställ den sedan i kylen.

mandelpotatischips:

Blanda vatten och salt tills att allt salt

lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av

den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10

minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan

på ett papper så att den får torka något. Fritera potatisen i rapsolja

på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!

Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de

färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill.

Förvara i en lufttät burk.

Så hä gö du:

Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld

utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med ra≤nerat rustika tillbehör.

ll ra po tione behövs:

Mandelpotatischips

400 g mandelpotatis

0,5 l vatten

1 tsk salt

1 krm torkad dill

1 liter rapsolja till fritering

Inlagd rödkål

150 g rödkål, strimlad

0,5 tsk senapsfrön

0,5 tsk kumminfrön

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

1 krm salt

Torkad/rostad lök

6 st gula lökar, skurna i skivor

1 msk rapsolja

1 tsk strösocker

1 krm salt

Rökig majonnäs

2 dl majonnäs

0,5 tsk rökt paprikapulver

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm tabasco

1 krm salt

4 st viltkorvar av god kvalité och 4 korvbröd.

Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen, toppa med rostad lök och majonnäsen. Ät chipsen till.

Vill du göra egen viltkorv, finns vårt recept på sydved.se.