aktivt
skogsbruk · 37
| SÖTT & SALT
{ recept och foto: Alexander Sundqvist }
rostad lök:
Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som
är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över
socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om
då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken
är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.
inlagd rödkål:
Dela och strimla rödkål i tunna skivor med
kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna.
Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull
som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du
i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och
låt svalna. Förvaras i kyl.
rökigmajonnäs:
Blanda alla ingredienser till den rökiga majon-
näsen och ställ den sedan i kylen.
mandelpotatischips:
Blanda vatten och salt tills att allt salt
lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av
den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10
minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan
på ett papper så att den får torka något. Fritera potatisen i rapsolja
på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!
Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de
färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill.
Förvara i en lufttät burk.
Så hä gö du:
Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld
utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med ra≤nerat rustika tillbehör.
ll ra po tione behövs:
Mandelpotatischips
400 g mandelpotatis
0,5 l vatten
1 tsk salt
1 krm torkad dill
1 liter rapsolja till fritering
Inlagd rödkål
150 g rödkål, strimlad
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kumminfrön
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 krm salt
Torkad/rostad lök
6 st gula lökar, skurna i skivor
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 krm salt
Rökig majonnäs
2 dl majonnäs
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco
1 krm salt
4 st viltkorvar av god kvalité och 4 korvbröd.
Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen, toppa med rostad lök och majonnäsen. Ät chipsen till.
Vill du göra egen viltkorv, finns vårt recept på sydved.se.