Background Image
Previous Page  8 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 44 Next Page
Page Background

aktivt skogsbruk · 8

För ett år sedan drog bygget i gång och just nu hamras och spikas

det för fullt inne i det nya huset som ändå ser gammalt ut. Till julen

ska det förhoppningsvis vara klart för inflyttning.

Från Alvastra till Varnhem

Munkebo har ett spännande arv att förvalta. Namnet kommer sig

av att de medeltida munkarna anlade en fäbod här.

– De reste mellan Alvastra och Varnhem, tog båten över Vättern

och stannade här för att äta och vila. Vi hittar hela tiden nya spår

efter dem, men allra mest spännande är nog den här, säger Govert

och halar fram en liten blänkande silverplåt ur jackfickan. Till var-

dags ligger den i bankfacket.

– Den har varit uppe och vänt på Historiska museet. De tror att

den har suttit på ett altare. Vi tyckte att det var roligt att vi fick

tillbaka den.

Munkarna har satt sina spår också ute i markerna som är pepp-

rade av lökar och medicinalväxter. Men även senare ägare har satt

sin prägel. En av dem är lantbrukare Muhr som drev Munkebo på

1800-talet.

– Han var tidig med bevattningssystem. Genom att gräva ner

ihåliga stockar så utnyttjade han självfallet från källan som ligger

högre upp på fastigheten. Det händer ibland att vi trä

f

ar på stock-

arna när vi gör markarbeten. De är fantastiskt välbehållna, berättar

Calle.

Kackel i kycklinghuset

Men det som vardagen kretsar kring påMunkebo är ändå

j

äderfän.

I början av 1990-talet fick familjen en förfrågan om kycklingpro-

duktion från Lantmännen. Ett äventyr förstås, men Govert och

Knut tyckte det lät spännande.

– På banken var de måttligt roade. Det första kycklinghuset kos-

tade mer att bygga än vad gården var taxerad till. Men det gick ju

bra, konstaterar Govert.

Sedan dess har verksamheten expanderat och Calle och Malin

driver i dag tre kycklinghus. På ett år handlar det om åtta omgångar

à 300000 kycklingar. Det är så många små dunbollar att man nästan

blir snurrig när man tänker på det, och massor av foder går det åt.

– Vi gör åt med 50 ton per dag. Vi driver egen växtodling men

är bara självförsörjande till hälften. Resten köper vi in, säger Calle.

Skogen på Munkebo sträcker sig över 180 hektar och är också

den en viktig gröda. En stor del av veden flisas för att mata gårdens

två stora värmepannor. Kycklingarna vill ha det varmt och skönt.

35 grader ska det vara och det får inte bli vare sig för kallt eller för

varmt.

– Vi har en omloppstid på 35 dagar, så en dags tapp är otänkbart.

Vi har ständig jour – om en värmepanna, foderautomat eller dator

havererar så måste vi rycka in direkt, förklararMalin. Hon och Calle

har dock två anställda som hjälper till. Medarbetarna jobbar även

i skogen med att hugga bränsle och röjer vid behov.

Men slutavverkningen av massaved och timmer, den är vikt åt

Christer Johansson och hans team. Christer bor bara ett stenkast

bort, på andra sidan ån. Kan man få bättre garanti på att jobbet

blir bra gjort?

– Ja, så länge det är rätt entreprenörer, skrattar Calle:

– Det ska vara Christer som servar och bröderna Klahr som kör.

Då vet man att det blir rätt gjort!

VAD VILL DU MED DIN SKOG ?

EKONOMI

| NATUR&KULTUR |

REKREATION | TRADITION

Silverplåten hittades under boningshuset och har förmodligen suttit på ett altare. Till vardags har den en trygg

förvaring i bankfacket.