aktivt skogsbruk · 8
– Någorlunda i alla fall. Egentligen har vi föryngringsavverkat all-
deles för lite. Men jag ska villigt erkänna att det bär mig lite emot
att ta ner det. Och så tänker jag att det kan vara bra att ha vid ett
stundande generationsskifte.
– Skogen har vi nog försummat en del, till förmån för allt annat.
Men nu känns det som om vi börjar komma i fas igen och kommer
att kunna lägga lite mer tid på skogliga strategier, och det känns
roligt, tycker Gustav.
Deras Sydvedare, Lars Gustafson, som just är i färd med att pla-
nera ytterligare en gallring på fastigheterna, håller inte riktigt med
Gärskogarna:
–Nej, nu tycker jag allt att ni överdriver lite. Skogen på Häradsköp
är välskött!
Att familjen har ett genuint intresse för det skogliga har också
tagit sitt uttryck i Håkans förvärv av en skogsfastighet på 50 hektar i
Stengårdshult. «Den var så fin att det inte gick att låta bli.»Kanske
kan han också tänka sig att köpa mer. När intressanta fastigheter
är till salu i trakten så händer det att han tar sig en titt på objekten.
I en verksamhet där det satsas så friskt på lantbruket skulle man
kunna tänka att skogen har varit ett värdefullt tillskott, men så är
faktiskt inte fallet, säger Håkan.
– Nej, vi jobbar enligt principen att varje gren måste kunna bära
sig själv. Man kan inte hälla in vinsten från skogen för att täcka för
en förlustverksamhet. Då är man fel ute.
Saken var bi≠!
Sedan Emma kom in i familjen har Häradsköp begåvats med ännu
en idéspruta. Som det här med gårdsbutiken. Hon och Gustav
trä
f
ades 2009, en lördagskväll på Sigges loge.
– Jag hade varit hemma hos mamma i Tranemo över helgen och
var egentligen på väg tillbaka till Ultuna, när syrran och hennes
kompisar lurade med mig. Jag var inte ett dugg partysugen men
ändrade mig i sista stund och hängde med. Och tur var väl det,
skrattar Emma.
Efter en dans med Gustav var saken bi
f
, både bildligt och bok-
stavligt. Så fort Emma var klar med studierna flyttade hon in hos
Gustav på Häradsköp och sedan kom Axel och Maja i rask takt.
Emma och Gustav är en «matchmade in heaven» på många sätt.
För hur många mjölk- och köttbönder lyckas med konststycket att
gå på logdans och kära ner sig i en livsmedelsagronom – och före
detta vegetarian – med specialkompetens köttkunskap?
– När jag började på Ultuna var jag faktiskt vegetarian. Det hade
varit så många köttskandaler – från plågsamma djurtransporter till
belgisk blå – att jag hade valt bort köttet. Men kursen i köttkunskap
fick mig att omvärdera mitt beslut. Jag insåg att det är skillnad på
kött och kött.
Emmas examensarbete i köttkunskap handlade omhur stress hos
nötkreatur påverkar köttkvalitén och hur man kan undvika stress
i samband med slakten. Efter examen har hon jobbat deltid som
kvalitetscontroller på Axfood kött. Att Emma skulle lansera idén
om en gårdsbutik på Häradsköp var egentligen bara en tidsfråga.
– Först ville de ha den i ett av de gamla uthusen, men då sa jag
stopp. Man får ju tänka lite praktiskt också, gru
f
ar Håkan som
istället släppte till sin nybyggda redskapsbod.
– Ja, så nu får jag ha alla dina pryttlar i stallet istället, retas Emma
som just nu, tillsammans med svärmor Kerstin, driver kampanjen
«övertala svärfar och Gustav om att ska
f
a hästar».
Emmas succékalops
Butiken blev omedelbar succé. På fredagar och lördagar är gårdspla-
nen full av besökare somvill köpa närproducerat kött och botanisera
bland Emmas noga utvalda produkter för ska
f
eriet. I höstas vann
också Häradsköp upphandlingen om leveranser av kött till skolor
och äldreboenden i Vaggeryds kommun.
«Jag fick berättat för mig att de boende på äldreboendet hade
reagerat positivt när de fick kalops gjord på vårt kött. De hade tyckt
så mycket omdet. Någon hade sagt att det smakade som förr i tiden.
Då grät jag faktiskt en skvätt.»
o
VAD VILL DU MED DIN SKOG ?
EKONOMI
| NATUR&KULTUR | REKREATION | TRADITION