aktivt skogsbruk · 35
| SKOGSLIV
«Att tälja i färskt virke är som sagt en fröjd, men
med en vass kniv är torrt virke inte heller något att
fnysa åt. Vi hävdar att med en vass kniv kan du
finna nöje i all typ av täljning, oavsett om du huggit
ett finträd i egen skog eller köpt en säck vedträn.»
ur «tälj!»
Det här behöver du
· Färsk träbit, alternativt en vril (utväxt på träd)
· Kniv
· Skedkniv
· Såg
· Yxa
Gör så här
För att göra en kåsa behöver du en rejäl bit färskt trä utan kvistar
och kärna. Björk är ett bra val då det är ett homogent träslag som
inte är alltför hårt. Klyv fram ett ämne som är cirka 17×10×9 cm.
Skissa upp kåsan direkt på ämnet. Såga och yxa till formen grovt,
sedan är det bara att börja skåla ur. Använd arbetshandskar så att du
inte flår händerna i onödan och förvara ämnet i kylen inlindat i en
blöt handduk när du tar en paus. När urskålningen är klar anpassar
du utsidan efter insidan och allra sist formar du till handtaget. Tälj
kåsan i stort sett klar men lämna någon millimeter till rentäljandet
innan du låter kåsan torka sakta.
När kåsan är torr täljer du rent invändigt och utvändigt. Insidan
bör slipas så att fibrerna täpps till och träet suger uppmindre vätska.
Börja med ett slippapper på 80 korn och byt dig stegvis uppåt tills
insidan är slät och fin.
Ska du betsa gör du det innan du ytbehandlar kåsan utvändigt
med olja, insidan lämnas trären och obehandlad.
Även om den ultimata kåsan ska göras av en vril går det att göra en kåsa av en vanlig
träbit också. En kåsa gjord i rakt trä blir dock inte lika tålig för stötar och kan spricka
om man har vätska i den under alltför lång tid. Icke desto mindre kan den bli en trevlig
kopp att ha med på turen i väntan på att den där perfekta kåsvrilen ska korsa ens väg.»