Background Image
Previous Page  39 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 44 Next Page
Page Background

aktivt skogsbruk · 39

| SÖTT & SALT

Tinas sommar

. En sommarkokbok som bjuder

på äkta matglädje!

l k e

Flanksteken, som är en del av «kållappen» på nötkreaturet, det

vill säga djurets magmuskel, har en fetthalt på cirka 5 procent. Ett

magert kött alltså, som är perfekt på grillen och som ska grillas

snabbt för att bli riktigt saftigt. Servera det rosa.

2 flankstekar, cirka 400 g

2 msk olivolja

flingsalt och svartpeppar ur kvarn

gör så här

Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på

hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.

Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor. Eller skär

köttet i skivor och strö sedan över gremolata med hasselnötter (se

recept på

sydved.se

). Servera med yoghurtsåsen.

Ch i urri

2–3 msk olivolja

2 tsk malen spiskummin

3 tsk paprikapulver

1 knippe hackad persilja

1 knippe hackad färsk oregano

rivet skal och saft från 1 citron

1 riven vitlöksklyfta

salt

gör så här

Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano. Tillsätt citronskal,

vitlök och pressad citron. Blanda och salta efter smak.

oghurt, z are a, di o iligur

3 dl tjock yoghurt

1 gurka

1 tsk salt

2 påsar mozzarella à 125 g

1 tsk sambal oelek

1 ask dill, cirka 30 g

½ citron

2 msk olivolja

gör så här

Skeda upp yoghurten på en tallrik. Riv gurkan grovt på rivjärn

och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på

gurkan, är den för salt är det bara att skölja av den lite.

Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek. Lägg gurkan

på yoghurten. Bryt över mozzarellan. Pressa citronen över och

ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar.

Flankstek med chimichurri och yoghurt

med mozzarella, dill och chiligurka

{

recept:Tina

Nordström.

foto:Charlie

Drevstam }

4 portioner

Grillsäsongen är i gång på riktigt och för dig som tycker det börjar bli dags att variera

sig föreslår vi Tina Nordlunds flankstek med kryddig chimichurri. Serveras med smakrik

yoghurtsås med chiligurka ochmozzarella. Smakligmåltid!