aktivt skogsbruk · 39
| SÖTT & SALT
Tinas sommar
. En sommarkokbok som bjuder
på äkta matglädje!
l k e
Flanksteken, som är en del av «kållappen» på nötkreaturet, det
vill säga djurets magmuskel, har en fetthalt på cirka 5 procent. Ett
magert kött alltså, som är perfekt på grillen och som ska grillas
snabbt för att bli riktigt saftigt. Servera det rosa.
2 flankstekar, cirka 400 g
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar ur kvarn
gör så här
Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på
hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.
Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor. Eller skär
köttet i skivor och strö sedan över gremolata med hasselnötter (se
recept på
sydved.se
). Servera med yoghurtsåsen.
Ch i urri
2–3 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
3 tsk paprikapulver
1 knippe hackad persilja
1 knippe hackad färsk oregano
rivet skal och saft från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
salt
gör så här
Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano. Tillsätt citronskal,
vitlök och pressad citron. Blanda och salta efter smak.
oghurt, z are a, di o iligur
3 dl tjock yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 påsar mozzarella à 125 g
1 tsk sambal oelek
1 ask dill, cirka 30 g
½ citron
2 msk olivolja
gör så här
Skeda upp yoghurten på en tallrik. Riv gurkan grovt på rivjärn
och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på
gurkan, är den för salt är det bara att skölja av den lite.
Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek. Lägg gurkan
på yoghurten. Bryt över mozzarellan. Pressa citronen över och
ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar.
Flankstek med chimichurri och yoghurt
med mozzarella, dill och chiligurka
{
recept:TinaNordström.
foto:CharlieDrevstam }
4 portioner
Grillsäsongen är i gång på riktigt och för dig som tycker det börjar bli dags att variera
sig föreslår vi Tina Nordlunds flankstek med kryddig chimichurri. Serveras med smakrik
yoghurtsås med chiligurka ochmozzarella. Smakligmåltid!