Background Image
Previous Page  35 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 35 / 44 Next Page
Page Background

aktivt skogsbruk · 35

| SÖTT & SALT

{ foto och recept: Alexander Sundqvist }

börja med rödingen

: salta den rensade fisken ordentligt i

buken och lägg in några skivor citron och ett knippe dill. Gnid in

fisken med lite olja och salta runt om på skinnet. Låt fisken vila

30–40 minuter.

Tänd grillen. Börja med peston: lägg alla ingredienser utom oljan

i en matberedare eller mortel. Mixa/mortla till en grön röra. Tillsätt

olivolja och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en skål.

Skrubba färskpotatisen och sätt på kokning i rikligt saltat vatten.

Ta bort den «träiga» delen på sparrisen. Ringla över lite olivolja,

salt och peppar.

Medan potatisen kokar är det dags att grilla rödingen. Grilla 5–10

minuter på varje sida. Det gör inget om skinnet blir bränt. Lägg

fisken i en form och täck med folie. Grilla sparrisen tills den fått

fin färg runt om.

När potatisen kokat färdigt häller du av vattnet och låter den ånga

av. Lägg smöret i en kastrull och värm på hög värme tills det börjar

bli lite gyllenbrunt. Häll smöret över potatisen och mosa lite lätt

med en stomp. Blanda i gräddfil, finhackad gräslök, salt och peppar.

Nu är maten klar! Ställ fram allt på bordet och njut!

Så hä gö du:

Röding

2 hela rödingar

1 citron, skivor

1/2 kruka dill

1 knippe grön sparris

4 msk olivolja

Salt och peppar

Stomp

800g färskpotatis

1,5 dl gräddfil

100 g brynt smör

1 knippe gräslök, finhackad

Salt och peppar

Nordisk pesto

1 knippe ramslök

2 kvistar rosmarin

1 kruka basilika

50 g västerbottensost

50 g mandel, rostad

1 citron, saften och skalet

1 tsk salt

Sommartider är grilltider! Vi bjuder på en rustik rätt med finess där den

fina fisken får lite extra tyngd av stompad färskpotatis. Lättlagat och

smakrikt med svenska råvaror i säsong!

portioner: 4.