aktivt skogsbruk · 35
| SÖTT & SALT
{ foto och recept: Alexander Sundqvist }
börja med rödingen
: salta den rensade fisken ordentligt i
buken och lägg in några skivor citron och ett knippe dill. Gnid in
fisken med lite olja och salta runt om på skinnet. Låt fisken vila
30–40 minuter.
Tänd grillen. Börja med peston: lägg alla ingredienser utom oljan
i en matberedare eller mortel. Mixa/mortla till en grön röra. Tillsätt
olivolja och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en skål.
Skrubba färskpotatisen och sätt på kokning i rikligt saltat vatten.
Ta bort den «träiga» delen på sparrisen. Ringla över lite olivolja,
salt och peppar.
Medan potatisen kokar är det dags att grilla rödingen. Grilla 5–10
minuter på varje sida. Det gör inget om skinnet blir bränt. Lägg
fisken i en form och täck med folie. Grilla sparrisen tills den fått
fin färg runt om.
När potatisen kokat färdigt häller du av vattnet och låter den ånga
av. Lägg smöret i en kastrull och värm på hög värme tills det börjar
bli lite gyllenbrunt. Häll smöret över potatisen och mosa lite lätt
med en stomp. Blanda i gräddfil, finhackad gräslök, salt och peppar.
Nu är maten klar! Ställ fram allt på bordet och njut!
Så hä gö du:
Röding
2 hela rödingar
1 citron, skivor
1/2 kruka dill
1 knippe grön sparris
4 msk olivolja
Salt och peppar
Stomp
800g färskpotatis
1,5 dl gräddfil
100 g brynt smör
1 knippe gräslök, finhackad
Salt och peppar
Nordisk pesto
1 knippe ramslök
2 kvistar rosmarin
1 kruka basilika
50 g västerbottensost
50 g mandel, rostad
1 citron, saften och skalet
1 tsk salt
Sommartider är grilltider! Vi bjuder på en rustik rätt med finess där den
fina fisken får lite extra tyngd av stompad färskpotatis. Lättlagat och
smakrikt med svenska råvaror i säsong!
portioner: 4.