aktivt skogsbruk · 7
När det var dags för Peter att ta över hade tiderna återigen förändrats.
Mjölkproduktionen hade dålig lönsamhet och besättningen avveck-
lades. Istället investerade man i ett mindre antal köttdjur för att hålla
markerna öppna – och på den vägen är det. Redan 1993 öppnade
Peter ett litet gårdsslakteri och började sälja köttlådor till lokalborna.
– Vi var tidigt ute med närproducerat och upptäckte att det fanns
ett stort intresse för våra produkter. I början slaktade vi 30–40 djur
om året men i takt med att efterfrågan ökat så har vi skalat upp
verksamheten.
Omtyckt besöksmål
I dag har Mostorps Gård 800 nötdjur – korsningar av charolais,
simmental, limousine samt svart och röd angus – som strövar fritt
över de stora betesmarkerna, samt ett nybyggt gårdsslakteri där
köttet hängmöras. Man föder även upp får och tar emot grisar
från granngården för slakt, styckning och försäljning. På Mostorp
finns tre anställda charkuterister som förädlar vidare till syltor,
korvar och pastejer.
Närproducerat på Mostorp innebär att man har kontroll på hela
processen – från uppfödning till slakt, förädling och försäljning.
Uppfödningen är också ekologisk och djurens foder baseras på
egenodlade, obesprutade grödor.
– Att satsa på ett ekologiskt lantbruk är för vår del både en över-
tygelse och det ekonomiskt mest fördelaktiga.
Mostorps kött säljs i de lokala livsmedelsbutikerna samt i den
egna gårdsbutiken som stod klar 2011. Peter har renoverat och
inrett en av de gamla ekonomibyggnaderna. Med utpräglad känsla
för detaljer har han skapat en läcker chark- och delikatessbutik som
har blivit ett omtyckt utflyktsmål. På sommaren är det upp till en
och en halv timmas väntetid. Men under tiden kan man roa sig
med att åka på bisonsafari.
– Det här med bisonoxarna var en tillfällighet. Vi hade ett hjort-
hägn som stod tomt. En av mina kompisar är västernfantast och
han berättade att det fanns en flock om 25 djur till salu i Sörmland.
Jag tyckte att det verkade spännande och la ett bud. Det ingick en
safarivagn i köpet, därav rundturerna, berättar Peter.
– Bisonuppfödningen är ingen stor a
f
är, den går jämnt upp. Men
djuren hjälper till att hålla markerna öppna, de är ett fint inslag
på gården och uppskattas av besökarna – en vanlig sommar kör vi
runt 3000 personer.
Gudrunhärjad granskog
Skogen är med andra ord inte huvudnäringen på Mostorp, men
under årens lopp har den har ändå varit ett värdefullt komple-
ment till verksamheten. Och den kommer att bli det igen – när
alla Gudrunplanteringarna har växt till sig. Stormen var ett hårt
slag mot skogsbruket på Mostorp. Eddie har räknat ut att hon tog
10 årsavverkningar.
– Peter var en av de första som ringde mig morgonen efter stor-
men. Jag har fortfarande kvar blocket jag antecknade på vartefter
samtalen kom in och han står överst, minns Eddie.
– Jag var uppe tidigt den morgonen. Det gick ju inte att ta sig
fram men en av grannarna har ett litet sportflygplan och tog upp
oss. Med perspektivet från luften så insåg jag vidden av det hela,
säger Peter.
p
Bisonoxarna hör till de mer exotiska inslagen på Mostorps Gård. Peter gillar att renovera och «hålla i ordning»; de vackra fönstren finns på gårdsbutiken.
Peter och Sydvedare Eddie Nilsson har följts åt genom yrkeslivet. Eddie började som avvverkningsledare på Sydved samtidigt som Peter tog över gården.