Background Image
Previous Page  39 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 44 Next Page
Page Background

aktivt skogsbruk · 39

| SÖTT & SALT

{ recept: Björn Franzén }

tarte på mentoncitroner med citronverbenasorbet, 4 personer

botten.

Riv det gula skalet på citronen fint. Dela vaniljstången

på längden och skrapa ur fröna. Kör citronskal, vaniljfrön, smör,

mjöl och salt i en köksmaskin tills det blir smuligt och smöret är

finfördelat, men kör inte för länge.

Rör ihop äggulor, florsocker och vatten och blanda hastigt ihop

med smulet till en deg. Knåda ihop den med händerna om det

behövs. Lägg degen i plastfilm och låt vila i kyl minst 1 timme.

Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och låt ligga i

frysen någon minut. Dra av det översta papperet från degen, vänd

upp och ned och lägg degen i en pajform. Ta bort det andra pappe-

ret men spara det. Låt degen hänga över kanterna eftersom degen

krymper vid gräddning. Nagga med en ga

f

el.

Lägg på papperet igen och fyll formen med torkade bönor. Baka

på 160 grader i 15 minuter. Lyft bort pappret. Pensla botten med

uppvispat ägg och baka i ca 10 minuter till, eller tills den får bra

färg. Låt botten svalna helt.

fyllning.

Riv det gula skalet på citronerna fint. Pressa saften och

mät upp 200 g. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud fyllningen

under omrörning i ett vattenbad tills den är 50 grader. Sila smeten

och häll den i pajformen.

Baka i ugn på 120 grader i ca 25 minuter, eller tills pajen når 70

grader i innertemperatur. Låt svalna. Skär sedan i bitar. Pudra över

med florsocker och bränn av med en gasolbrännare.

sorbet.

Koka upp vatten, mjölk, citronsaft, socker och glukos.

Låt svalna till rumstemperatur. Mixa, tillsammans med örterna.

Sila i blandningen i en bunke och ställ i frysen ca tre timmar. Vispa

med elvisp då och då, så sorbeten inte blir för isig. Forma till sist

sorbeten med hjälp av två matskedar.

Citronerna frånMenton på franska rivieran får en perfekt grundsötma och

inte den bitska syrligheten.Men det går också bramed«vanliga» citroner.

Så här gör du:

Botten

1/2 citron (helst från Menton) tvättad

1/2 vaniljstång

150 g osaltat smör, i tärningar

300 g vetemjöl

1 nypa salt

4 äggulor

120 g florsocker

1/2 msk vatten

1 ägg till pensling

Fyllning

5 citroner (helst från Menton) tvättade

300 g vispgrädde

390 g strösocker

9 ägg

1 äggula

florsocker till bränning

Sorbet

100 g vatten

100 g mjölk

80 g citronsaft

100 g strösocker

25 g glukos

2 krukor citronverbena

25 g babyspenat

Receptet kommer från kokboken The Flying Elk, som

också är en restaurang i Stockholm. I boken presen-

teras rätterna och matfilosofin bakom restaurang-

en. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom

veta mer om den mytomspunna flygande älgen.

Kokboken finns på bokus.com och kostar 220 kr.

Avsluta påskmiddagenmed något riktigt gott. En härligt gul kaka, både söt

och frisk, med en klick sorbet i formav ett ägg rundar av middagen. Och vill

du göra det lite enklare så behöver du ju inte göra din sorbet själv…