aktivt skogsbruk · 39
| SÖTT & SALT
Att vi äter så mycket ägg lagom till påsk har både en naturlig och en religiös förklaring.
Det var till påsk som man äntligen fick ägg igen efter den långa fastan – samtidigt som
hönsen kom igång att värpa igen efter vinterns uppehåll. Men varför nöja sig med ett
ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år!
Äggkonnässören Tove Nilsson delar
med sig av vårens bästa äggrecept i
boken
Ägg: recept och teknik
.
a d avo ado o ili
Avokado- och chilimacka har blivit något av en stående klassiker
på många caféer och restauranger efter att Café Gitane i New
York satte upp den på menyn och frukostbesökare fascinerades
av hur något så enkelt kan vara så gott. Med ägg blir den såklart
ännu godare.
1 macka
1 skiva vitt surdegsbröd
1 msk olivolja
½ avokado
1 nypa gochugaru (koreanska chiliflakes)
flingsalt
1 krm färskpressad citronjuice
1 st 7-minutersägg
Gör så här:
1. Rosta brödet i ½ msk olja i en stekpanna. Låt brödet få rejält
med färg – det sätter smaken på hela mackan.
2. Låt brödet svalna något och mosa sedan avokadon på brödet
med en ga
f
el.
3. Strö över chili och salt. Pressa försiktigt över citron och ringla
över olivolja.
4. Skiva ägget och lägg på mackan.
Sha uk
2–4 portioner
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 krm gurkmeja
1 tsk paprikapulver
½ krm sa
f
ran
2 gula lökar, finhackade
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, urkärnad och hackad
1 grön paprika, urkärnad och hackad
1 tsk harissa (nordafrikansk kryddblandning)
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 kruka koriander, hackad
1 kruka mynta, hackad
2–4 ägg
olivolja
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Mortla kryddorna grovt.
2. Fräs löken i olja cirka 10 minuter på medelvärme så att den
blir söt och gyllenbrun – det är det som sätter smak på rätten.
3. Tillsätt paprikan tillsammans med kryddor och harissa.
Stek cirka 5 minuter så att grönsakerna börjar mjukna.
4. Tillsätt krossade tomater och vatten. Krydda med salt
och peppar.
5. Låt småputtra cirka 15 minuter under lock. Smaka av.
6. Gör hål i såsen i stekpannan och knäck äggen i hålen.
Låt sjuda på svag värme cirka 8–10 minuter, tills äggen
är klara.
7. Blanda i örter och servera med pitabröd eller rostat
surdegsbröd.
M f ld till sk