Background Image
Previous Page  39 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 44 Next Page
Page Background

aktivt skogsbruk · 39

| SÖTT & SALT

Att vi äter så mycket ägg lagom till påsk har både en naturlig och en religiös förklaring.

Det var till påsk som man äntligen fick ägg igen efter den långa fastan – samtidigt som

hönsen kom igång att värpa igen efter vinterns uppehåll. Men varför nöja sig med ett

ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år!

Äggkonnässören Tove Nilsson delar

med sig av vårens bästa äggrecept i

boken

Ägg: recept och teknik

.

a d avo ado o ili

Avokado- och chilimacka har blivit något av en stående klassiker

på många caféer och restauranger efter att Café Gitane i New

York satte upp den på menyn och frukostbesökare fascinerades

av hur något så enkelt kan vara så gott. Med ägg blir den såklart

ännu godare.

1 macka

1 skiva vitt surdegsbröd

1 msk olivolja

½ avokado

1 nypa gochugaru (koreanska chiliflakes)

flingsalt

1 krm färskpressad citronjuice

1 st 7-minutersägg

Gör så här:

1. Rosta brödet i ½ msk olja i en stekpanna. Låt brödet få rejält

med färg – det sätter smaken på hela mackan.

2. Låt brödet svalna något och mosa sedan avokadon på brödet

med en ga

f

el.

3. Strö över chili och salt. Pressa försiktigt över citron och ringla

över olivolja.

4. Skiva ägget och lägg på mackan.

Sha uk

2–4 portioner

1 tsk hela spiskumminfrön

1 tsk hela korianderfrön

1 krm gurkmeja

1 tsk paprikapulver

½ krm sa

f

ran

2 gula lökar, finhackade

½ vitlöksklyfta, finhackad

1 röd paprika, urkärnad och hackad

1 grön paprika, urkärnad och hackad

1 tsk harissa (nordafrikansk kryddblandning)

2 burkar krossade tomater

2 dl vatten

1 kruka koriander, hackad

1 kruka mynta, hackad

2–4 ägg

olivolja

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Mortla kryddorna grovt.

2. Fräs löken i olja cirka 10 minuter på medelvärme så att den

blir söt och gyllenbrun – det är det som sätter smak på rätten.

3. Tillsätt paprikan tillsammans med kryddor och harissa.

Stek cirka 5 minuter så att grönsakerna börjar mjukna.

4. Tillsätt krossade tomater och vatten. Krydda med salt

och peppar.

5. Låt småputtra cirka 15 minuter under lock. Smaka av.

6. Gör hål i såsen i stekpannan och knäck äggen i hålen.

Låt sjuda på svag värme cirka 8–10 minuter, tills äggen

är klara.

7. Blanda i örter och servera med pitabröd eller rostat

surdegsbröd.

M f ld till sk