Background Image
Previous Page  28 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 44 Next Page
Page Background

aktivt skogsbruk · 28

Lisens plocktips

Säsongen börjar när den börjar, inte alltid enligt almanackan, så

håll ögonen öppna i skog ochmark. Vissa växter kan enbart skördas

under några dagar och de flesta kan inte köpas i butik. Ha alltid en

påse eller korg till hands, men låt inte växterna bli liggande länge

i en plastpåse, då kan de börja svettas och bli skadade. Plocka helst

i torr väderlek, extra viktigt om du tänker torka växterna. Plocka

minst 50 meter från trafikerad väg. Plocka inte mer än du behöver.

Brännässlor – vårens

energikick

Bland Lisens favoriter har bränn-

nässlor en given plats.

– De brukar vänta där under

snön och så snart solens strålar

trä

f

ar så kommer de spröda

första nässlorna. Då krälar jag

omkring i skogsdungarna för

att knipsa dem redan när de är

några centimeter. Jag äter dem

hela säsongen eftersom de för-

nyar sig från toppen. Nässlor

är otroligt näringsrika och jag

tycker att de är den bästa energi­

boost man kan ta efter en lång

vinter när hela kroppen ropar

efter ny energi och immunför-

svaret behöver stärkas. Gör gärna en kanna med nässeldryck, där du

kokar upp nässlor snabbt och sedan har i en kanna på bänken och

dricker under dagen. Använd i soppa, bröd, kakor, kex, majonnäs,

salt, dipp, pesto och smoothie.

Kirskål – massor av «jävlar anamma»

Kirskål finns både i trädgårdar och i naturen. Lisen tycker att kirskål

besitter en hel del «jävlar anamma» då denmed envishet växer och

sprider sig. Den står för styrka och är mycket näringsrik. Godast

när den är 1–1,5 decimeter hög och bladen är blanka och ljusa. Äter

man dem direkt framträder kålsmaken, när den blir hög är den inte

längre god och då kan blomman användas. Kirskål är blodförstär-

kande och renande. Slunga i smör som spenat, ät rå eller använd i

vegetariska rätter. Kirskål är populärt på fina krogar i flera länder

och är en växt som förtjänar lite mer stjärnglans. Är du ovan kan

du börja med att lägga kirskål på pizzan.

Björk – «den fattiges ko»

Det gäller att skynda sig om man vill ta för sig av den mineralrika

björksaven, för savningen är över när de späda löven vecklats ut. Förr

kallades björken «den fattiges ko» då vitaminbehovet var stort på

vårkanten. En hutt björksav varje dag fram till lövsprickningen är en

nyttig ritual. Praktiskt att frysa

in som iskuber. Använd björksav

i saft, drinkar, smoothies, deg-

vätska i bröd, eller drick somden

är. Björksav fungerar även som

renande ansiktsvatten och stär-

kande skölj för håret. Savtapp-

ning ingår inte i allemansrätten.

Björklöven är godast att äta

färska när de är små som mus­

öron, helst veckiga och klibbiga.

Använd späda björklöv som

smaksättare i sallader, mixade

i pesto och olja eller hackade i

majonnäs, salt och socker. Björk-

löv innehåller mycket c-vitamin

och de späda bladen kan skör-

das fram till midsommar. Drick

björkbladste regelbundet så sti-

muleras njurarna och det blir som en «tvätt» av insidan.

Lisens gröna huskurer

En gång i tiden brändes kvinnor som besatt kunskaper om naturen

på bål, idag är vi bekväma och går på apoteken och hälsokosta

f

ä-

rerna när vi behöver stärka hälsan, men vad kan vara naturligare

än att öppna upp sinnet för vårens gröna huskurer.

Vår och försommar är en jobbig tid för pollenallergiker och Lisen

menar att det verkar som om vårt immunförsvar blivit allt sämre,

kanske för att vi har det för rent och att vi lever i en värld med

mycket kemikalier och stress. Lisen rekommenderar att man börjar

förbereda sig mot pollen redan på hösten genom att äta brännässlor

för immunförsvaret. På våren kan du prova med att äta pollen i små

mängder, ett halvt pollenkorn och sedan utöka.

SKOGSLIV |

«Vi äter för mycket salt och sött

och våra kroppar behöver mer beskt och bittert.»