aktivt skogsbruk · 28
Lisens plocktips
Säsongen börjar när den börjar, inte alltid enligt almanackan, så
håll ögonen öppna i skog ochmark. Vissa växter kan enbart skördas
under några dagar och de flesta kan inte köpas i butik. Ha alltid en
påse eller korg till hands, men låt inte växterna bli liggande länge
i en plastpåse, då kan de börja svettas och bli skadade. Plocka helst
i torr väderlek, extra viktigt om du tänker torka växterna. Plocka
minst 50 meter från trafikerad väg. Plocka inte mer än du behöver.
Brännässlor – vårens
energikick
Bland Lisens favoriter har bränn-
nässlor en given plats.
– De brukar vänta där under
snön och så snart solens strålar
trä
f
ar så kommer de spröda
första nässlorna. Då krälar jag
omkring i skogsdungarna för
att knipsa dem redan när de är
några centimeter. Jag äter dem
hela säsongen eftersom de för-
nyar sig från toppen. Nässlor
är otroligt näringsrika och jag
tycker att de är den bästa energi
boost man kan ta efter en lång
vinter när hela kroppen ropar
efter ny energi och immunför-
svaret behöver stärkas. Gör gärna en kanna med nässeldryck, där du
kokar upp nässlor snabbt och sedan har i en kanna på bänken och
dricker under dagen. Använd i soppa, bröd, kakor, kex, majonnäs,
salt, dipp, pesto och smoothie.
Kirskål – massor av «jävlar anamma»
Kirskål finns både i trädgårdar och i naturen. Lisen tycker att kirskål
besitter en hel del «jävlar anamma» då denmed envishet växer och
sprider sig. Den står för styrka och är mycket näringsrik. Godast
när den är 1–1,5 decimeter hög och bladen är blanka och ljusa. Äter
man dem direkt framträder kålsmaken, när den blir hög är den inte
längre god och då kan blomman användas. Kirskål är blodförstär-
kande och renande. Slunga i smör som spenat, ät rå eller använd i
vegetariska rätter. Kirskål är populärt på fina krogar i flera länder
och är en växt som förtjänar lite mer stjärnglans. Är du ovan kan
du börja med att lägga kirskål på pizzan.
Björk – «den fattiges ko»
Det gäller att skynda sig om man vill ta för sig av den mineralrika
björksaven, för savningen är över när de späda löven vecklats ut. Förr
kallades björken «den fattiges ko» då vitaminbehovet var stort på
vårkanten. En hutt björksav varje dag fram till lövsprickningen är en
nyttig ritual. Praktiskt att frysa
in som iskuber. Använd björksav
i saft, drinkar, smoothies, deg-
vätska i bröd, eller drick somden
är. Björksav fungerar även som
renande ansiktsvatten och stär-
kande skölj för håret. Savtapp-
ning ingår inte i allemansrätten.
Björklöven är godast att äta
färska när de är små som mus
öron, helst veckiga och klibbiga.
Använd späda björklöv som
smaksättare i sallader, mixade
i pesto och olja eller hackade i
majonnäs, salt och socker. Björk-
löv innehåller mycket c-vitamin
och de späda bladen kan skör-
das fram till midsommar. Drick
björkbladste regelbundet så sti-
muleras njurarna och det blir som en «tvätt» av insidan.
Lisens gröna huskurer
En gång i tiden brändes kvinnor som besatt kunskaper om naturen
på bål, idag är vi bekväma och går på apoteken och hälsokosta
f
ä-
rerna när vi behöver stärka hälsan, men vad kan vara naturligare
än att öppna upp sinnet för vårens gröna huskurer.
Vår och försommar är en jobbig tid för pollenallergiker och Lisen
menar att det verkar som om vårt immunförsvar blivit allt sämre,
kanske för att vi har det för rent och att vi lever i en värld med
mycket kemikalier och stress. Lisen rekommenderar att man börjar
förbereda sig mot pollen redan på hösten genom att äta brännässlor
för immunförsvaret. På våren kan du prova med att äta pollen i små
mängder, ett halvt pollenkorn och sedan utöka.
SKOGSLIV |
«Vi äter för mycket salt och sött
och våra kroppar behöver mer beskt och bittert.»